Ga naar de inhoud

Duurzaam zakelijk financieren doe je zo!

Veel ondernemers willen zoveel mogelijk kosten financieren met behulp van eigen geld. Je hoeft in dat geval weliswaar geen lening af te sluiten, maar toch is het niet altijd verstandig om eigen geld te gebruiken. Wanneer je vrijwel al het eigen vermogen van je bedrijf investeert, heb je misschien niets meer achter de hand om onverwachte kosten te dekken. Hier hoef je niet bang voor te zijn als je een zakelijke financiering afsluit. Hebben we jouw interesse gewekt? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen we je namelijk precies hoe zakelijk financieren in zijn werk gaat.

Bepaal welke financieringsvorm het best bij je bedrijf past
Heb je nog niet eerder een financiering voor je bedrijf aangevraagd? Dan denk je misschien dat de mogelijkheden voor ieder bedrijf hetzelfde zijn. Dit is een misvatting, want ondernemers kunnen bij vrijwel iedere geldverstrekker uit verschillende financieringsvormen kiezen. Kies nooit lukraak voor een financieringsvorm, maar verdiep je eerst goed in de mogelijkheden. Om het jou allemaal wat makkelijker te maken, hebben wij hieronder de bekendste vormen van zakelijk financieren op een rijtje gezet. Hopelijk helpt dit jou om te bepalen wat de beste zakelijke financiering voor jouw bedrijf is.

– Zakelijke lening
Als je jouw bedrijf uit wilt breiden of een nieuwe machine wilt kopen, biedt een zakelijke lening uitkomst. Deze financieringsvorm is namelijk bedoeld om langlopende investeringen te financieren. Je ontvangt het geld in één keer op jouw rekening, waardoor je er direct mee kunt investeren.

– Zakelijke hypotheek

Een zakelijke hypotheek is vooral geschikt voor ondernemers die een bedrijfspand aan willen kopen. Deze financieringsvorm lijkt in veel opzichten op een zakelijke lening. De looptijd is tien jaar, maar het aflosschema is gebaseerd op twintig jaar. Ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen? Dan kun je makkelijk en snel online een zakelijke hypotheek berekenen.

– Zakelijk krediet
Wie op zoek is naar een financieringsvorm voor de korte termijn, kiest voor zakelijk krediet. Deze financiering kan gebruikt worden om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of de dagelijkse uitgaven voor een bedrijf te betalen. Een geldverstrekker maakt een rekening voor je aan en stort hier het overeengekomen bedrag op. Doordat jij toegang tot deze rekening krijgt, bepaal je zelf wanneer en hoeveel je opneemt.

Vergeet niet dat je rente betaalt 
In reclamespotjes over financieringen heb je vast weleens gehoord dat er kosten verbonden zijn aan het lenen van geld. Dit is ook bij zakelijk financieren aan de orde. Je betaalt namelijk rente over het bedrag dat je leent. De hoogte van deze rente hangt af van een aantal factoren, zoals de financiële situatie van jouw bedrijf en de rentestand.

Wanneer je een zakelijke lening of zakelijke hypotheek afsluit, betaal je altijd rente over het hele bedrag dat je leent. Niet gek, want bij beide financieringsvormen wordt het bedrag overgemaakt naar jouw zakelijke rekening. Dit is bij zakelijk krediet niet het geval. Vandaar dat je hier ook geen rente betaalt over het hele bedrag, maar enkel over het geld dat je opneemt. Staat er 100.000 euro voor je klaar en neem je 20.000 euro op? Dan betaal je alleen rente over deze 20.000 euro.