Hoe houd je jezelf en anderen veilig tijdens de coronacrisis?

We zitten inmiddels al dik anderhalf jaar in de coronacrisis. We hebben zware lockdowns moeten verduren, waarin er weinig te doen was. Daarnaast hebben velen daar ook flink economisch last van gehad. Gelukkig zijn de cijfers vandaag de dag weer aan de beterende hand en is er weer redelijk wat mogelijk. Maar, hoe houden we dit met zijn allen zo? Want, niemand heeft zin in extra maatregelen, we willen juist terug naar normaal. In dit artikel gaan we in op de dingen die van belang zijn om jezelf en anderen veilig te houden van COVID-19. Ondanks dat je misschien jong of volledig gevaccineerd bent is het op dit moment nog steeds van belang op te passen. Dus, houd je aan de voorschriften van de Rijksoverheid en we komen er samen doorheen. 

Testen

We beginnen met testen. Als je ergens naartoe gaat, wil je natuurlijk niet dat je besmet bent. Zoals we bij Aspen Valley in Enschede hebben gezien, kan 1 besmet persoon leiden tot een ontploffing van besmettingen. Heb je klachten? Laat je dan altijd testen bij de GGD-locatie bij jou in de buurt. Ga alleen naar deze locatie, draag een mondkapje, maak een afspraak en kom niet met het openbaar vervoer. Zodoende verklein je de kans dat je iemand onderweg besmet. Heb je geen klachten, maar wil je gewoon zekerheid dat je niet besmet bent als je de deur uitloopt? Dan kun je een sneltest kopen. Dit is een test die is goedgekeurd door het RIVM en waarbij je binnen 15 minuten al ziet of je besmet bent. Ga je dus naar je opa en oma en wil je, ondanks dat je geen klachten hebt, zekerheid dat je veilig bent. Dan kun je een corona zelftest kopen en dan kun je met een veilig gevoel op pad. 

Afstand houden

Zorg ervoor dat je afstand houdt van elkaar, vooral als je binnen bent op een plek waar slechte ventilatie is. Dit is de ideale kweekgrond voor het virus. Kom je toch op een plek waarop dit moeilijk te doen is? Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of in een supermarkt? Doe dan voor de zekerheid een mondkapje op. Ook als je buiten bent en het moeilijk is om geen afstand te houden, doe dan voor de zekerheid een mondkapje op. De regel met afstand houden is: houd altijd anderhalve meter afstand. Doe dit niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren. Want, ook zij kunnen het virus weer overgeven aan zwakken of ouderen. Wees altijd waakzaam. 

Hygiëne 

Het hebben van een goede hygiëne draagt bij aan het stoppen van het virus. Hierin zijn de onderstaande zaken belangrijk:

  • Was zoveel mogelijk je handen. Doe dit vooral nadat je de deur uit bent geweest en mogelijk dingen hebt aangeraakt. Was ook goed je handen, bekijk de voorschriften van het RIVM hoe je dit doet.
  • Raak zo weinig mogelijk zaken aan als je de deur uit bent. Het virus kan overleven op objecten, dus door dingen aan te raken loop je het risico besmet te raken. 
  • Desinfecteer je handen bij binnenkomst en bij vertrek van winkels. Je ziet bij alle winkels tegenwoordig desinfectiemiddelen staan, maak hier gebruik van. 
  • Heb je een mondkapje gebruikt? Was deze dan uit, of gooi deze na gebruik weg. Gebruik je mondkapje geen 2e keer, want dan loop je de kans besmet te raken.