Ga naar de inhoud

Waar moet je op letten als je zonnepanelen koopt? Gebruik deze 3 tips!

Zonnepanelen

In 2020 werden er in Nederland een recordaantal aan zonnepanelen geïnstalleerd. Ons land behoort tot de 5 grootste afzetmarkten betreft zonnepanelen in Europa. Dat zonnepanelen alsmaar populairder worden is niet zonder reden. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de invloed die zij uitoefenen op het milieu. Als gevolg van een groter bewustzijn gaan mensen milieuvriendelijker door het leven. Het hebben van schone energie is daar een onderdeel van, we gebruiken immers veel energie. Om je woning te voorzien van schone energie kun je kiezen voor diverse opties, waaronder zonnepanelen. Het kiezen voor zonnepanelen biedt diverse voordelen waar we in dit artikel verder op ingaan. Echter, er zijn ook zaken waar je op moet letten als je zonnepanelen koopt. Om je een goed doordachte keuze te laten maken, bieden wij je in dit artikel 3 tips waar jij op moet letten als je zonnepanelen koopt. 

Voordelen van zonnepanelen

Allereerst gaan we dieper in op de voordelen van zonnepanelen, waarom zou je er eigenlijk voor moeten kiezen? Hieronder vind je diverse redenen waarom zonnepanelen zo interessant zijn. 

  1. Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Het meeste vuil dat terechtkomt op de panelen spoelt vanzelf weer weg. Indien je optimaal rendement wilt behouden is het wel verstandig om een enkele keer per jaar de panelen te controleren op vuil en beschadigingen. 
  2. De aanschaf van de panelen kost een flinke investering. Echter, de panelen hebben ook een behoorlijke levensduur. De gemiddelde terugverdientijd ligt momenteel op 7 jaar, terwijl de gemiddelde levensduur 25 jaar is. Oftewel, je haalt er ongeveer 18 jaar aan winst uit! 
  3. Door het installeren van zonnepanelen zorg je voor een verbeterd energielabel voor je woning. Dit heeft als resultaat dat de woningwaarde stijgt. 
  4. Tot slot is het grote voordeel dat je gebruik maakt van duurzame energie. Onlangs is het klimaatrapport uitgekomen waarin we allemaal hebben kunnen lezen dat het niet goed gaat met het milieu. Het is van groot belang dat we allemaal een steentje bijdragen aan een groenere wereld en dat kan onder andere door gebruik te maken van duurzame energie. 

Waar moet je op letten als je zonnepanelen koopt? 

Nu je bekend bent met de voordelen van zonnepanelen moet je nog weten waar je op moet letten als je ze gaat aanschaffen. Hieronder vind je 3 tips waar je aan moet denken voorafgaand aan de koop. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? 

Belangrijk om te weten is de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt, dit is per situatie verschillend. Het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik ligt op 3000 kWh, om dit op te wekken heb je 10 zonnepanelen van 330 wattpiek nodig. Het is zaak om je gemiddelde jaarlijkse energieverbruik in kaart te brengen om te bekijken hoeveel panelen jij nodig hebt. Neem hierbij ook de toekomst in acht, want mogelijk verandert er iets in je thuissituatie waardoor het energieverbruik zal toe- of afnemen. In de tabel hieronder zie je hoeveel panelen je nodig hebt bij diverse situaties qua energieverbruik. 

Vermogen zonnepanelen (Wp per stuk)
300330380
Gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh)Aantal panelen nodig
1000433
2000776
300011109
4000151312
5000181715

Voor welke zonnepanelen kies je? 

Als je weet hoeveel panelen je nodig hebt, is het ook zaak om te bepalen voor welke zonnepanelen je kiest. Binnen het aanbod heb je keuze uit vele verschillende merken en soorten zonnepanelen. Om je een beeld te geven van de diverse soorten zonnepanelen, hebben wij het onderstaande overzicht gecreëerd. Je ziet dat per soort de kosten, het rendement en de voordelen verschillen. 

SoortKostenRendementPluspunt
1) MonokristallijnDuurder dan polykristallijn en dunne filmZeer hoogGeschikt voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig
2) PolykristallijnGoedkoper dan monokristallijnGoedIdeaal voor grote oppervlaktes
3) Amorf (dunne film)Goedkoper dan monokristallijnLaagBuigzaam, te gebruiken voor objecten (voertuigen, carports, zonwering, voorgevels etc.)
4) Glas-glasDuurder dan andere soortenZeer hoogLangere levensduur

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? 

Tot slot is het goed om te weten of jouw dak überhaupt wel geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn 3 factoren die bepalen hoeveel zonnestralen je dak kan opvangen, deze staan hieronder beschreven. 

  • Hoeveel schaduw valt er op je dak. Staan er veel bomen naast je woning die een schaduw werpen op je dak? Dan kan dit het rendement beïnvloeden. Ietwat schaduw is niet erg, maar te veel schaduw vermindert de opbrengst. 
  • Hoeveel ruimte heb je op je dak voor zonnepanelen? Heb je wel genoeg ruimte om voldoende panelen te plaatsen om het gewenste rendement te behalen? 
  • Wat is de richting en helling van je dak? Deze factoren zijn van invloed op het rendement dat de zonnepanelen zullen behalen. Daken op het zuiden, westen of oosten vangen meer zon dan een dak op het noorden. 

Heb jij alle informatie die je nodig hebt en ben je klaar voor de aanschaf? Kies dan voor zonnepanelen van Zonnekeus | Een keuze voor uw toekomst. Indien je nog meer informatie nodig hebt kun je altijd contact opnemen met de specialisten van Zonnekeus. 

Heb jij een gouden tip voor de aanschaf van zonnepanelen die hier nog niet bijstaat? Neem dan contact met ons op via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw tip straks in dit artikel!