Op zoek naar een duurzame kerstboom? 4 redenen waarom jij een houten kerstboom moet kopen

Elk jaar hoopt iedereen op een witte kerst, want niks is magischer dan met sneeuw bedekte straten en woningen in combinatie met de prachtige kerstverlichtingen. Uiteraard hopen wij ook dat het dit jaar een witte kerst wordt, maar bovendien hopen wij dat het ook een groene kerst wordt voor velen. Want tijdens de kerst maak je snel onduurzame keuzes: veel vlees op tafel, energieslurpende verlichting, voedselverspilling en zo zijn er nog andere valkuilen waar mensen in kunnen trappen. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die steeds bewuster worden van hun invloed op het milieu en doen daar ook wat aan. Ben jij zo’n persoon en wil je graag een duurzame kerst vieren, te beginnen met het hebben van een duurzame kerstboom? In dit artikel gaan wij in op 4 redenen waarom een houten kerstboom dan de juiste keuze is voor jou. 

Een houten kerstboom kopen is een duurzame keuze

Elk jaar worden er gemiddeld 2,5 miljoen natuurlijke kerstbomen verkocht, vele van deze kerstbomen worden in januari verbrand in de open lucht. Dit zorgt voor luchtvervuiling en dat is iets wat we willen vermijden. Door een houten kerstboom te kopen hoef je niet elk jaar een nieuwe natuurlijke kerstboom aan te schaffen. Hoe meer houten kerstbomen verkocht worden des te minder natuurlijke bomen verbrand zullen worden. Overigens hoef je dan ook niet elk jaar op pad met de auto om een boom op te halen, dit scheelt ook weer uitstoot. 

Vind je het leuk om dit jaar een houten kerstboom te kopen? Let dan wel op het hout waarvan de boom is gemaakt. Als het gerecycled hout of hout met een hoge duurzaamheidsklasse is, zit je goed. De duurzaamheidsklassen lopen van 1 tot 5, waarvan 1 de hoogste klassering is. Kijk ook goed of de boom behandeld is met olie, dit verhoogd namelijk de levensduur van de houten kerstboom. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je uiteraard zelf de boom behandelen met olie. 

Je kunt een houten kerstboom in verschillende modellen kopen 

De kerstboom is een échte blikvanger in de woonkamer en dan hebben we het niet alleen over een mooi opgetuigde natuurlijke kerstboom. Ook de houten kerstboom voorziet jouw woonkamer van de nodige sfeer en uitstraling tijdens de kerst. Je kunt een houten kerstboom in verschillende modellen kopen, zo kun je kiezen voor een laddervormige boom en spiraalvormige boom. Deze varianten zijn in verschillende groottes en kleuren hout verkrijgbaar, dus voor iedere grootte woonkamer is er een passende boom te vinden. Zowel de spiraalvormige als de laddervormige boom lenen zich uitermate goed voor versieringen. Waar het met een dichtbegroeide natuurlijke boom soms een uitdaging is om kerstballen of andere versieringen op te hangen, is het bij deze bomen erg gemakkelijk om ze naar wens te versieren. 

De houten kerstboom heeft geen verzorging nodig

De natuurlijke kerstboom is een populaire boom omdat het een warme uitstraling geeft aan je woonkamer. Echter, de boom heeft ook onderhoud nodig. Zo moet je de boom eerst in een koude omgeving laten acclimatiseren, kun je de boom niet te dicht bij de open haard of verwarming plaatsen en moet je de boom water geven. Daarnaast kunnen ook ongewenste insecten via de boom je woning binnenkomen en ligt je vloer na een bepaalde tijd bezaaid met naalden. Goed nieuws, hier heb je geen last van als je een houten kerstboom koopt. Deze boom heeft namelijk geen verzorging nodig. Zoals we eerder al zeiden is het wenselijk dat de boom behandeld is met olie, maar daarnaast hoef je de boom niet te verzorgen. De boom is niet alleen een eyecatcher in je woning, maar het is ook nog eens een boom die je geen extra moeite kost. 

Je kunt een houten kerstboom creatief en gemakkelijk versieren

Het versieren van de houten kerstboom is een feest. Zoals we al zeiden is het met een natuurlijke kerstboom soms een opgave om dit te doen. Takken kunnen soms het gewicht van de versiering niet aan of de boom is te dichtbegroeid waardoor je moeilijk versieringen kunt ophangen. Bij de houten kerstboom heb je hier geen last van. Bij de boom met plankjes heb je ook net wat meer mogelijkheden dan bij een natuurlijke boom. Op de plankjes kun je namelijk ook dingen plaatsen. Bijvoorbeeld een kerstfiguren in de vorm van beeldjes, kleine kerstdorpen of een sneeuwbol. Ben jij nog op zoek naar leuke kerstversieringen voor dit jaar? Neem dan eens een kijkje bij de lokale tweedehands winkel. Hier vind je vaak leuke en unieke items die tegen een scherpe prijs te koop zijn. Je geeft dan niet alleen producten een tweede leven, je betaalt er ook slechts een schijntje voor. Jij blij, de aarde blij!

Mis jij een reden waarom je een houten kerstboom moet kopen? Stuur deze dan in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw tip straks in dit rijtje. 

Bekijk het bericht op Pinterest:

Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp