Ga naar de inhoud

Houd hardhout in een goede conditie met behulp van hardhout olie

Hardhout is een houtsoort die je op allerlei manieren kan toepassen. Zo kun je het gebruiken om er meubelen, een schutting, vloer, terras of schuur van te maken. De houtsoort is van zichzelf erg sterk en duurzaam. Maar, ook hardhout is net als andere houtsoorten gevoelig voor de weersomstandigheden. Wanneer het hout wordt blootgesteld aan regen, wind of zon kan het al snel lelijk worden of zelfs kapot gaan. Dit is natuurlijk erg zonde en wanneer je het hout gebruikt om er een constructie van te maken wil je uiteraard dat deze in een goede staat blijft. Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je hardhout in een goede conditie blijft. In dit artikel gaan we hier dieper op in. 

Wat zijn de gevaren als je hardhout niet behandeld? 

Maar eerst gaan we nog wat dieper in op de gevaren wanneer je hardhout niet behandelt. Wat staat je te wachten als je een constructie maakt van hardhout en deze niet op een juiste manier behandelt. 

Wanneer je hardhout gebruikt voor een constructie die buiten komt te staan is de regen één van je grootste vijanden. Logischerwijs zorgt de regen ervoor dat het hout nat wordt en dit trekt in de nerven van het hout. Wanneer het vocht binnengetreden is zorgt dit voor schimmel en rot. Dit maakt hout niet alleen lelijk, het zorgt er ook voor dat het hout minder sterk wordt. 

Is de zon dan wel je vriend? Nou, niet echt. Zonnestralen zorgen namelijk voor andere problematiek, namelijk: vergrijzing van het hout. De UV-stralingen zorgen ervoor dat het hout lichter van kleur wordt. De ene houtsoort zal hier meer last van hebben dan de andere. Vaak zoeken mensen hout uit, onder andere op basis van de kleur. Het zou zonde zijn als je kiest voor een mooie donkere houtsoort en dat het hout na een verloop van tijd een stuk lichter van kleur is. 

Hoe kun je hardhout behandelen? 

Om de bovenstaande problemen te voorkomen kun je hardhout behandelen met houtolie. Ook kun je hout behandelen met beits, maar het voordeel van olie is dat je hiermee de originele kleur en structuur zo goed mogelijk behoud. Er zijn verschillende soorten hardhout olie die je kunt gebruiken voor de behandeling. Wij hebben 2 populaire soorten hieronder uitgelicht. 

Hardhout behandelen met teakolie

Tegenwoordig worden onder andere vele tuinmeubelen gemaakt van teakhout. Om deze zo goed mogelijk te beschermen tegen de weersinvloeden kun je deze houtsoort behandelen met teakolie. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor teakolie van hout-olie.nl. Hun olie wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen en bevat tungolie. Die combinatie maakt dat die teakolie een zeer effectieve en natuurlijke bescherming biedt tegen weersinvloeden. Daarnaast is de olie ook milieuvriendelijk en zuinig in gebruik. 

Zoals eerder gezegd kunnen meubelen vergrijzen wanneer deze niet behandelt worden met een olie. De teakolie van hout-olie.nl beschermd niet alleen tegen UV-stralingen, het voedt ook nog eens het hout. Hebben je meubelen al last van enige vergrijzing? Dan kun je de olie gebruiken om de oorspronkelijke kleur terug te krijgen. Let wel, voordat je ze met teakolie behandelt moet je ze behandelen met een oxaalzuur-oplossing. Bij zware vergrijzing kan het zijn dat je eerst het oppverlakte moet schuren. 

Hardhout behandelen met bankirai olie 

Indien je een terras, vlonder, schutting of carport hebt is de kans groot dat deze gemaakt is van bankirai hout. Deze houtsoort wordt namelijk veel toegepast bij dergelijke constructies. Voor het behandelen van bankirai hout gebruik je bankirai olie van hout-olie.nl. Deze olie onderscheid zich doordat de olie is geproduceerd van hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten. Daarnaast heb je weinig van de olie nodig om hout te behandelen, zo kun je wel tot 20 vierkante meter behandelen met een liter bankirai olie. Als kers op de taart bevat de olie maar voor 20% aan oplosmiddelen. Bij andere merken kan dit percentage wel oplopen tot 70%. 

Bankirai olie is zeer veelzijdig en wordt toegepast op een groot scala aan hardhoutsoorten, van Robinia tot aan Ipe. Wanneer de olie wordt toegebracht op het hout trekt het naar binnen. Zodoende zorgt het voor een optimale bescherming van binnenuit. Nadat het hout is behandelt is het beschermd tegen zon en regen. Hoe donkerder de bankirai olie is, des te meer bescherming het zal bieden tegen vergrijzing. Het voordeel van een behandeling met olie is dat je het bijna niet kan opmerken. De natuurlijke kleur en uitstraling blijft op een perfecte manier behouden. 

Weet je niet precies welke olie je moet gebruiken? Neem dan contact op met een expert. 

Tags: