Je woning verlichten? 3 tips voor groene verlichting

LED-lampen

Verlichting heeft meerdere functies. Zo zorgt het logischerwijs niet alleen voor een juiste verlichting van je woning, het verhoogd ook nog eens het sfeergehalte en kan een ruimte groter doen lijken. Gelukkig kan dit tegenwoordig ook nog eens op een duurzame manier. Waar we voorheen veelvuldig gebruik maakten van gloeilampen, is de verkoop hiervan tegenwoordig verboden. Vandaag de dag zijn duurzame alternatieven, zoals de LED-lamp, de meest populaire vormen van verlichting. Gelukkig maar, want de gloeilamp gebruikte 80 tot 90 procent meer energie dan de LED-lamp. In dit artikel gaan we in op 3 tips betreft hoe jij je woning op een duurzame manier kunt verlichten. 

Ga duurzaam om met verlichting

Als eerste is het belangrijk om duurzaam om te gaan met je verlichting. Hiermee bedoelen we dat je niet onnodig energie verspilt. Voorkom bijvoorbeeld dat lampen branden wanneer er niemand aanwezig is. Dit kun je simpelweg doen door goed op te letten en de lampen handmatig uit te doen wanneer je de kamer verlaat, maar er zijn ook vernuftige opties. Zo kun je met behulp van slimme verlichting timers instellen die lampen automatisch aan en uitzetten op ingestelde tijden. Heb je geen slimme verlichting, dan kun je een tijdschakelaar aansluiten op de lamp. 

Echter, lampen kunnen ook onnodig energie verspillen als de lampen aan zijn en er wel iemand in de kamer aanwezig is. Zo heb je niet altijd evenveel licht nodig in elke situatie. In dat geval kun je een LED-dimmer installeren. Met een dimmer kun je zelf de hoeveelheid licht bepalen. Zodoende brand de lamp nooit onnodig te fel. Overigens zorgt een LED-dimmer ook voor een langere levensduur van je LED-verlichting. Omdat de verlichting niet altijd op volle kracht brandt, gaat de verlichting langer mee. Win-win!

Kies voor LED-verlichting 

We hebben het al genoemd, maar als je verlichting gaat toepassen in je woning, kies dan voor LED-verlichting. Dit is de meest populaire vorm van verlichting vandaag de tijd, en dat is niet zonder reden. Deze variant van verlichting biedt namelijk vele voordelen voor jou en voor het milieu. Hieronder hebben wij een aantal voordelen voor jou op een rij gezet.

  • LED-lampen gebruiken 90 tot 95 procent van de stroom voor verlichting. Bij ouderwetse gloeilampen is dit slechts 3 tot 9 procent, de rest wordt gebruikt voor het afgeven van warmte. Oftewel, als je alle gloeilampen zou verwisselen voor LED-lampen scheelt je dit bijna 90% energiekosten. 
  • LED-verlichting gaat langer mee dan elke andere vorm van verlichting. Zo hebben deze lampen een levensduur van wel 10 tot 15 jaar. 

Overtuigd van de voordelen van LED-verlichting en op zoek naar lampen voor in jouw woning? LetsLeds biedt een ruim assortiment aan LED-verlichting voor zowel binnen als buiten. 

Maak gebruik van natuurlijke verlichting

Naast energieverbruikende verlichting kun je uiteraard ook gebruik maken van natuurlijke verlichting. Aan de hand van kleine praktische tips kun jij al optimaal gebruik maken van de natuurlijke lichtinval in je woning. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

  • Zorg dat je je ramen regelmatig wast. Vervuilde ramen zullen minder licht doorlaten dan schone ramen. 
  • Plaats spiegels of andere glimmende objecten in je woning. Het natuurlijke licht zal hiervan weerkaatsen en zich verder verspreiden.
  • Blokkeren er struiken, planten of bomen de natuurlijke lichtinval in je woning? Mogelijk kun je deze trimmen of snoeien, zodat je kunt genieten van meer natuurlijk licht. Is dit geen optie? Dan kun je er ook voor kiezen om een plant, struik of boom te verplaatsen.