Ga naar de inhoud

Screens versus airco: Wat zijn de voor en nadelen?

Als de zomer zich aandient, weten we het weer: wat doen we tegen die warmte in huis? Als het eenmaal naar binnen is geslopen krijgen we het maar moeilijk weg. ’s Nachts de ramen openzetten, witte lakens voor de ramen of ventilatoren naast het bed. Het zijn vaak geen blijvende oplossingen. Screens buiten kunnen soelaas bieden. Rolluiken in de zomer eveneens. En airco dan? We zetten de voors en tegens van screens en airco het op een rij.

De werking

-Screens

Met het aanbrengen van screens buiten wordt voor negentig procent de zonnewarmte geweerd, die via de ramen naar binnenkomt. Dat scheelt flink in de binnentemperatuur. Het huis blijft koel en het is er comfortabel, ondanks tropische zomertemperaturen. Screens nemen overigens nauwelijks buitenruimte in beslag omdat ze vlak en strak tegen het raam of het kozijn worden gemonteerd. 

-Airco

Airco onttrekt warmte aan de binnenruimten en brengt er koele lucht in. Airco van een goede kwaliteit zuivert tegelijkertijd de lucht en houdt de vochtigheidsgraad op peil. Airco wordt binnen in de woning gemonteerd. Voordeel: het wordt koel. Nadeel: het neemt ruimte in beslag en maakt geluid.

Meten en monteren

-Screens

Screens kun je met de duidelijke meetinstructies zelf inmeten en eventueel zelf monteren. Lukt dat niet of is daar geen tijd voor, dan zijn er ervaren monteurs om de klus te klaren. Overigens gratis voor wie een bestelling doet van meer dan vijfhonderd euro. 

-Airco

Airco moet verplicht door erkende vakmensen worden aangebracht. Het gaat hier om de aanleg van verschillende leidingen voor de kamers die gekoeld moeten worden. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van mobiele airco’s.

Kosten

-Screens

Eenmaal gemonteerd doen screens hun werk. Het kost hoogstens een beetje elektriciteit om de screens te bedienen met behulp van een afstandsbediening of een app op de smartphone. Of via een vaste of draadloze schakelaar. 

-Airco

Airco is niet goedkoop en is ook niet energiezuinig. De exemplaren die geen tocht teweegbrengen, de volledige woning koel moeten houden, de vochtigheidsgraad op peil houden en zo min mogelijk geluid voortbrengen, zijn kostbaar.

Duurzaamheid

-Screens

Zonwering in de vorm van screens is milieuvriendelijk. Het schaadt het milieu niet. 

-Airco

Volgens de Consumentenbond is het koudemiddel in airco’s schadelijk voor het milieu.

Verfraaiing

-Screens

Screens in een passende kleur en op maat gemaakt, kunnen het aangezicht van een woning verfraaien. Het krijgt er een strakke en moderne uitstraling van. Op deze manier komen vorm en functie geweldig goed samen. Ook met de prijs-kwaliteitsverhouding zit het bij screens goed. 

-Airco

Bij airco kun je niet spreken van verfraaiing. Het gaat puur om de functionaliteit. Het liefst worden de leidingen en apparaten zo veel mogelijk weggewerkt.