Stap voor stap je woning verduurzamen: begin met een groen dak

De Nederlandse woningmarkt is al een behoorlijke tijd oververhit. Waar je ook een woning wilt kopen, de kans is groot dat je een behoorlijk bedrag over moet bieden om het huis te verkrijgen. Veel woningbezitters kiezen er daarom voor om niet een nieuw huis te kopen, maar om het bestaande huis te verduurzamen. Ook de huidige energiecrisis en het feit dat mensen duurzamer willen leven spelen hierin mee. Maar, om je woning in één klap te verduurzamen kan een grote kostenpost zijn. Daarom kiezen veel woningbezitters voor een stapsgewijze verduurzaming van hun woning. In dit artikel gaan we dieper in op een stap die je kunt nemen: namelijk een groen dak aanleggen

Wat is een groen dak? 

Wanneer je aan een dak denkt, denk je al snel aan een dak met dakpannen. Maar, anno 2022 zijn er meer duurzame alternatieven waarvoor je kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een groen dak. Dit is een dak met planten, kruiden of grassen erop in plaats van dakpannen. Dit kun je toepassen op het dak van je huis, maar bijvoorbeeld ook op je garage of schuur. Dit dak kan zowel hellend als plat worden aangelegd. Er zijn veel verschillende groene daken waaruit je kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld: een dak met sedummatten, een bloemendak of een biodiversdak. Elk type groen dak heeft zo zijn eigen eigenschappen, zo stimuleert een biodiversdak een divers ecosysteem bestaande uit dieren, insecten, organismen en planten. 

Wat zijn de voordelen van een groen dak? 

Groene daken bieden je als woningbezitter veel voordelen. Zowel op economisch, ecologisch als maatschappelijk niveau. Hieronder hebben wij de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet. 

Absorptie van regenwater

Vanwege de vegetatie wordt regenwater deels opgevangen op het dak. Het groene dak zorgt voor een mate van buffering en vertraagt de afvoer naar het riool. Het grondwaterpeil blijft zodoende stabiel en de piekbelasting op het riool wordt vermindert. Overstromingen kun je zodoende verminderen. 

Luchtzuiverende werking 

De planten op je dak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Door een groen dak aan te leggen werk je dus mee aan het zuiveren van de lucht. 

Verlaagt omgevingstemperatuur 

Het groene dak zorgt ervoor dat er binnen een koeler en aangenamer klimaat wordt gecreëerd. Planten absorberen namelijk voor 50% aan zonlicht en 30% wordt gereflecteerd. De airconditioning hoeft minder hard te werken en zodoende bespaar je waardevolle energie. 

Zorgt voor een waardeverhoging van je woning

Hoe beter het energielabel van je woning, des te meer waarde de woning heeft. Door een groen dak aan te leggen investeer je dus in de waarde van je woning. 

Het verlengt de levensduur van het dak 

Een dak dat bedekt is met vegetatie is beter beschermd tegen weersinvloeden, zoals: de zon, regen, wind en temperatuurswisselingen. Door deze bescherming gaat je dak wel twee tot drie keer langer mee. 

Zo zijn er nog veel meer voordelen te benoemen die een groen dak biedt. Laat een groen dak aanleggen en neem een stap in de groene richting!