Toe aan wat nieuws op de vloer? Kies voor duurzame tapijttegels!

Is je oude vloerbekleding aan vervanging toe of wil je gewoon wat nieuws op de vloer hebben liggen? Je hebt tegenwoordig vele keuzes betreft vloerbedekking. Denk bijvoorbeeld aan visgraat laminaat, wat tegenwoordig zeer populair is. Daarnaast kun je gaan voor opties als een tapijt, houten vloer, parket, betonvloer, keramische tegels en zo zijn er nog vele andere mogelijkheden. Het is belangrijk dat je nieuwe vloerbedekking niet alleen mooi oogt, maar ook duurzaam is. In dit artikel gaan we het hebben over een soort vloerbedekking dat aan die voorwaarden voldoet. Tapijttegels zijn niet alleen duurzaam, ze zijn beschikbaar in allerlei ontwerpen. De kans is groot dat er een design tussenzit die jou kan bekoren. We gaan dieper in op het duurzaamheidsgehalte van tapijttegels en we behandelen enkele veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. 

Wat zijn tapijttegels? 

Het kan zo zijn dat je nog niet weet wat tapijttegels eigenlijk zijn. Om je een beter beeld te geven gaan we eerst dieper in op deze vraag. Tapijttegels zijn vierkante stukken tapijt die als alternatief dienen voor kamervullende tapijten. Doorgaans zijn ze erg geschikt voor ruimtes als: banken, vergadercentra, winkels en restaurants. Dit komt omdat tapijttegels erg stevig zijn en daardoor erg geschikt zijn voor ruimtes waar veel mensen lopen. De tegels leg je één voor één op de grond tot er een samenhangend geheel ontstaat. De vloerbedekking wordt modulair opgebouwd en dat biedt je erg veel vrijheid. Zo kun je diverse patronen, kleuren en materialen met elkaar combineren. Net als een kamervullend tapijt bieden tapijttegels de nodige voetcomfort en warmte. 

Waarom zijn tapijttegels duurzaam? 

Comfort, stevigheid en vrijheid is natuurlijk fijn, maar waarom zijn tapijttegels duurzaam? In het onderstaande lijstje zie je de belangrijkste redenen betreft de milieuvriendelijkheid van deze vloerbedekking. 

  • Wanneer een kamervullend tapijt vies wordt of kapot gaat dien je het gehele tapijt te vervangen. Het duurzame aan tapijttegels is, is dat je specifieke tegels kunt vervangen. Zitten er vlekken in het tapijt die je er niet meer uitkrijgt? Vervang één of meerdere tegels en het probleem is opgelost. 
  • Zoals eerder gezegd zijn de tegels erg stevig. Ze zullen niet snel kapot gaan of verminderen in kwaliteit. Dit maakt dat de tegels een erg lange levensduur hebben. Ook wanneer ze gelegd worden op plekken waar veel loopactiviteit is. 
  • Tapijttegels zorgen voor een goede isolatie van de warmte. Wanneer je vloer bedekt is met deze tegels hoef je minder te stoken, omdat ze de warmte goed binnenhouden. 
  • Het kan zo zijn dat je gaat verhuizen. Wanneer je over tapijttegels beschikt hoef je geen nieuwe vloerbedekking te kopen voor je nieuwe woning. De tegels kun je namelijk heel gemakkelijk meeverhuizen. 
  • Als kers op de taart zijn tapijttegels ook nog eens zeer eenvoudig te reinigen. Hierdoor geniet je langer van een schoon tapijt en dit draagt ook weer bij aan een langere levensduur van de vloerbedekking. 

Hebben tapijttegels nog andere voordelen? 

Genoeg redenen dus om tapijttegels aan te schaffen. Maar, de duurzame argumenten hierboven zijn niet de enige voordelen waarvan je geniet. De tegels bieden nog enkele andere pluspunten die zeker niet misstaan. We hebben de belangrijkste weer voor je op een rij gezet. 

  • Heb je last van hooikoorts? Dan zijn de tegels zeer geschikt voor jou. Doordat de tegels gemakkelijk schoon te maken zijn beschikken ze doorgaans over weinig stof, pollen en vuil. Wanneer je de tegels goed schoonmaakt is de kans kleiner dat je thuis last van hooikoorts krijgt. 
  • Met tapijttegels kun je eindeloos variëren. De tegels zijn verkrijgbaar in vele kleuren en ontwerpen. Hierdoor kun je mixen and matchen. Dit betekent dat je verschillende kleuren of patronen met elkaar combineert om zo een speels effect te creëren. 
  • Naast het feit dat de tegels warmte isoleren zorgen ze ook voor een goede akoestische isolatie. De tegels dempen geluid wanneer er overheen gelopen wordt. Krakende geluiden zijn verleden tijd met tapijttegels. 
  • Bij vele vloeren heb je een professional nodig die de vloer voor je legt. Denk aan een laminaatvloer of een betonvloer. Het aantrekkelijke aan een vloer met tapijttegels is dat je het zelf kunt leggen. Dit scheelt behoorlijk in de uiteindelijke kosten. 
  • Tot slot zorgen tapijttegels voor een warme en gezellige sfeer in je woning. 

Wanneer je vloerbedekking toe is aan vervanging doe je er goed aan om jezelf te oriënteren betreft tapijttegels. Wil je meer informatie? Dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen bij Sparo.nl. Dit is niet alleen een expert op dit gebied, maar ook nog eens een expert die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft zitten. Win-win!