Woning verduurzamen? Begin met het installeren van LED-verlichting!

De afgelopen tijd is het verduurzamen van woningen erg populair geworden onder huizenbezitters. Deze opmars aan populariteit komt niet uit de lucht vallen, want er liggen meerdere redenen aan ten grondslag. Allereerst zijn de prijzen van energie enorm gestegen. Je kunt als woningbezitter beter investeren in groene energie, zodat je op den duur minder afhankelijk bent van energieleveranciers. Daarnaast is het overduidelijk dat we als mensheid wat moeten doen aan de klimaatverandering. Je doet het niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook voor de toekomst van onze planeet. Het verduurzamen van je woning klinkt misschien als een grote investering, maar je kan ook beginnen met kleine stapjes. In dit artikel gaan we dieper in op zo’n kleine stap, namelijk het installeren van LED-verlichting. 

Waarom is LED-verlichting duurzaam?

Als jij nog ouderwetse gloeilampen of halogeenlampen in je woning hebt hangen kun je enorm veel energie besparen door LED-verlichting te installeren. LED-verlichting is namelijk tot wel 90% energiezuiniger dan gloeilampen en tot 85% zuiniger dan halogeenlampen. Ja, de aanschaf van een LED-lamp ligt wel hoger, maar je verdient het aanschafbedrag in een veelvoud terug. Want, LED-verlichting is niet alleen energiezuiniger, het heeft ook nog eens een langere levensduur. Waar gloeilampen slechts 1000 branduren en halogeenlampen slechts 2000 branduren hebben, beschikken LED-lampen over maar liefst 15.000 branduren. Ook qua efficiëntie leggen de ouderwetse lampen het af tegen de moderne LED-lampen. Gloeilampen zetten bijvoorbeeld slechts 3 tot 9% van de energie om in verlichting. Bij LED-lampen ligt dit percentage een stuk hoger. Hoeveel hoger het ligt is afhankelijk van de kleur van de LED-verlichting. 

Uit welke soorten LED-verlichting kun je kiezen? 

Qua LED-verlichting heb je enorm veel keuze. In dit artikel hebben we 2 soorten LED-lampen uitgelicht die je in je woning of in je garage kunt toepassen. 

LED TL armatuur

Een Led TL armatuur is het meest geschikt in een ruimte waar je een hoge lichtopbrengst nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een grote schuur waarin je graag klust. Om alles goed te kunnen zien heb je voldoende licht nodig. Deze soort van verlichting wordt overigens ook wel een TL-buis genoemd. In vergelijking met de LED-spotjes heeft een LED TL armatuur een betere spreiding qua licht. 

LED-spotjes 

LED spotjes kunnen enorm veelzijdig toegepast worden. Zo kun je ze gebruiken als sfeerverlichting in je woonkamer, als functionele verlichting in de badkamer of als basisverlichting door je gehele woning. Deze lampen komen in allerlei kleuren en toepassingen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor wel of geen dimbare LED-spotjes. Het voordeel aan LED-spotjes is dat ze heel strak weggewerkt kunnen worden in het plafond. 

LED-verlichting kopen? Hier moet je op letten

Ben jij overtuigd van LED-verlichting en wil je graag lampen kopen? Bij deze nog enkele tips waar je op moet letten bij de aanschaf. 

  • LED-lampen zijn er in allerlei kleuren. De kleur wordt bepaald door het aantal Kelvin. Wil je graag warme en sfeervolle verlichting? Kies dan voor LED-lampen van rond de 2700 Kelvin. Houd je van meer helder wit licht, kies dan voor verlichting van rond de 4000 Kelvin. 
  • Besteed je geld niet aan goedkope LED-verlichting maar investeer in kwalitatieve lampen. Goedkoop is duurkoop, de goedkope varianten gaan vaak eerder stuk. Door telkens nieuwe te kopen ben je niet goed bezig voor je portemonnee, maar ook niet voor het milieu. 

Wil je meer informatie over LED-lampen? Neem dan eens een kijkje op outledtl.nl.