Waarom heb je mogelijk een MRI scan van je hoofd nodig?

Als je arts denkt dat je mogelijk een hersengerelateerde medische aandoening hebt, zal een MRI scan van je hoofd gedaan worden. Zo kan de diagnose van de dokter bevestigd worden, terwijl ook vastgesteld kan worden of je met spoed behandeld worden. Een MRI van je hoofd wordt echter niet altijd gebruikt om onregelmatigheden aan te tonen. Het kan namelijk ook gebruikt worden om je hersenen nauwkeurig weer te geven voor het vaststellen van aandoeningen die je gezondheid niet aantasten. ADHD is hier een voorbeeld van. Hieronder vind je meer redenen waarom je mogelijk een MRI scan van je hersenen nodig hebt. 

Hersenoedeem 

Hersenoedeem is een zwelling of ontsteking van de hersenen. Vaak zorgt deze ontsteking ervoor dat er een verhoogde druk in je hoofd ontstaat. Dit kan pijn en ongemak veroorzaken en kan ook bijdragen aan andere gezondheidsproblemen. Voor het vaststellen van hersenoedeem zul je een MRI scan hersenen krijgen. 

Aneurysma

Een MRI scan hoofd kan daarnaast gebruikt worden om aneurysma’s in je hersenen op te sporen. Dit kunnen levensbedreigende problemen zijn en moeten daarom snel gevonden worden. Een hersenaneurysma is een uitpuilend en zwak gebied in de wand van een slagader in je hoofd. Als de aneurysma scheurt, kan dit leiden tot hersenbeschadiging, een beroerte of zelfs de dood.

Bloedingen

Met een MRI van je hersenen kan bovendien bekeken worden of er een bloeding gaande is in je hoofd. Ook andere problemen met de bloedstroom kunnen gedetecteerd worden met zo’n scan. Als de bloedstroom door de hersenen niet goed functioneert, kan je brein hierdoor namelijk een tekort aan zuurstof krijgen. Dit kan bovendien bijdragen aan hersenbeschadiging of een beroerte. 

Hydrocephalus

Er is altijd wat vocht nodig voor het beschermen van je brein en ruggenmerg. Te veel vocht is juist echter gevaarlijk. Als er te veel vocht in je hersenen zit, treedt namelijk hydrocephalus op. De vloeistof oefent dan druk uit op de weefsels van je hersenen. Hierdoor functioneren ze niet meer goed. Hydrocephalus kan dodelijk zijn en moet daarom snel opgespoord worden met een MRI van je hoofd. 

Cysten of tumoren

Met een MRI scan van je hersenen kan een arts snel en eenvoudig cysten en tumoren in je hoofd opsporen. Dit zijn beide abnormale gezwellen die zowel goedaardig als kankerachtig kunnen zijn. In dat laatste geval zal de tumor zo snel mogelijk behandeld moeten worden om de kans op nare gevolgen te verkleinen.