Zit er tijdens de wintermaanden warmpjes bij met deze duurzame tips

De wintermaanden staan weer voor de deur en dat betekent dat we weer geconfronteerd worden met koude temperaturen. Helaas voor het milieu is de verwarming één van de grootste energieverbruikers in huis. In vele huishoudens gaat veel energie verloren door slechte isolatie of wordt de verwarming aangedreven door fossiele energie. Ook laten vele huishoudens de verwarming onnodig lang aan staan of zetten de verwarming aan terwijl dit eigenlijk niet hoeft. Dit is jammer, want het verwarmen van je woning kan ook op een milieuvriendelijke manier. In dit artikel gaan we in op diverse manieren waarmee jij op duurzame wijze heerlijk warm binnen kunt vertoeven tijdens de wintermaanden. Jij blij en het klimaat blij! 

Kies voor vloerverwarming

Wees allereerst kritisch op de verwarming die je in huis hebt. Wist jij bijvoorbeeld dat vloerverwarming een stuk duurzamer is dan reguliere radiatoren? Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte over de kamer, hierdoor heeft het een groot oppervlakte aan warmteafgifte. Bij radiatoren is het oppervlakte aan warmteafgifte een stuk kleiner en wordt het niet gelijkmatig verdeeld. Daarnaast hoeft het water wat door de buizen van de vloerverwarming stroomt niet zo heet te worden als bij radiatoren, dit scheelt weer energie. Ter vergelijking: radiatoren hebben water nodig dat tot 80 graden is verwarmd en bij vloerverwarming is dit 35 tot 55 graden. Overigens is dit niet het geval bij elektrische vloerverwarming, deze worden verwarmd met elektrische verwarmingselementen. 

Indien je kiest voor een warm-water-vloerverwarming, dan kun je deze voorzien van een pompschakelaar. Zodra de vloer voldoende is verwarmd schakelt deze de circulatiepomp uit. Heb je geen pompschakelaar? Dan blijft de circulatiepomp altijd maar pompen, wat weer voor de nodige energieverlies zorgt. 

Voorzie je vloerverwarming van duurzame energie

Om je vloerverwarming nóg duurzamer te maken kun je het voorzien van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen. Hiermee ben je niet afhankelijk van fossiele brandstoffen maar zorg je voor je eigen schone energietoevoer. 

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of de bodem, hierdoor kan het een traditionele gasketel helemaal of gedeeltelijk vervangen. Tegenwoordig zijn er ook hybride warmtepompen op de markt, deze werken samen met de HR-ketel. Gedurende het jaar zorgt de hybride pomp voor het grootste gedeelte van het warme water. Indien het te koud wordt, dan neemt de HR-ketel het over. 

Kies je voor zonnepanelen, dan kun je met de elektriciteit die je hiermee wint onder andere de warmtepomp voorzien van energie. 

Zorg voor een goede isolatie

Het verwarmen van je woning is één ding, maar je moet ook zorgen dat de warmte goed in je woning bewaard blijft. Het is natuurlijk zonde als je op een duurzame wijze energie opwekt en hier vervolgens niet efficiënt mee omgaat. Om te zorgen dat je jouw duurzame energie effectief mogelijk inzet hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet. 

  • Sluit je ramen, deuren en ook brievenbus zo goed mogelijk! Uiteraard zet je jouw ramen of deuren niet wagenwijd open tijdens de koude maanden, maar er zijn vaak wel kieren of gaten aanwezig. Zorg dat je deze zo goed mogelijk afsluit, bijvoorbeeld met behulp van tochtstrips. Zodoende blijft de warmte beter behouden. 
  • Gebruik gordijnen en rolluiken op een slimme manier. Deze zorgen namelijk niet alleen voor meer privacy, maar vormen ook een extra mogelijkheid tot isolatie. De stilstaande lucht tussen je raam en gordijnen houden veel warmte vast. Sluit je gordijnen als de zon niet meer schijnt en zodra deze weer begint te schijnen open je de gordijnen weer. 
  • Isoleer de waterleidingen, hierdoor koelt het water wat hier doorheen stroomt minder snel af. Dit kun je doen door de leidingen te voorzien van hoesjes gemaakt van schuimrubber. 

Kleed je warm aan

Tot slot is er nog een hele praktische tip die je kunt gebruiken om jezelf warm te houden tijdens de koudere maanden, namelijk door jezelf warm aan te kleden. Dikke sokken, een dikke trui en een lekkere warme huisbroek zijn prima middelen om ervoor te zorgen dat je het niet koud hoeft te hebben. Indien je een echte koukleum bent kun je kiezen voor thermokleding, zoals thermosokken. Dit type kleding houd je goed warm, zelfs als je het snel koud hebt. Ook kun je ervoor kiezen om een lekkere warme deken over je heen te slaan. Dit is niet alleen lekker warm, maar je wordt er ook lekker ontspannen van. 

Heb jij meer tips betreft hoe je jezelf op een duurzame wijze warm kunt houden tijdens de wintermaanden? Stuur jouw tip in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw tip binnenkort op ons platform!