Duurzaam leven in een groene omgeving is erg belangrijk, ook in de wereld van sporten. De afgelopen jaren zijn er nieuwe maatregelen genomen om de sportwereld groener te maken. Denk aan het verminderen van de Co2 footprint van evenementen en wedstrijden door de stadions en het vervoer op een slimme manier te regelen. Voor het bestaan van je voetbalclub heb je namelijk het nodige energie nodig en daar komt het vervoer bovenop dat wordt gebruikt. Er zijn veel nieuwe innovaties ontstaan om de sportclubs zo veel mogelijk te verduurzamen en groener te maken.
Het verduurzamen van sport: hoe kan dit bereikt worden?
Toen de wereld nog niet zo bezig was met het verduurzamen van sport was de Co2 footprint van de meeste wedstrijden en clubs erg hoog. Een groot stadion bouwen kost natuurlijk veel transport, elektriciteit en er moet natuurlijk een plek worden gevonden waar genoeg ruimte is. Het verlichten van het stadium, watergeven van het gras en alles wat nodig is voor de kleedkamers verbruikt natuurlijk ook veel energie. Veel mensen kiezen ervoor om met de auto naar de wedstrijd te gaan wat ook weer Co2 uitstoot en zo zijn er nog veel meer punten die verbeterd kunnen worden.
Tegenwoordig zijn er een aantal ontwikkelingen die ervoor zorgen dat sporten duurzamer worden gemaakt. Op kleine schaal plaatsen veel clubs zonnepanelen op de clubgebouwen om hun eigen energie op te wekken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van duurzame sportkleding en artikelen om ervoor te zorgen dat de Co2 footprint wordt verbeterd. Kleine clubs zorgen vaak voor een sportieve manier van vervoer naar de club waar ze tegen moeten spelen of maken gebruik van zo min mogelijk auto’s of een bus. Op deze manier proberen zelfs kleine clubs de duurzaamheid te verbeteren.
De stadions die worden gebouwd voor grote evenementen zoals de olympische spelen en het WK voetbal worden ook steeds vaker om de meest duurzame manier mogelijk gemaakt, zoals je vaak kan zien in een sport blog of op het nieuws. Zo worden de gebouwen gemaakt van gerecyclede materialen om de uitputting van hulpbronnen tegen te gaan. Vaak wordt er gebruik gemaakt van groene bouwmaterialen en afval om de stadions te bouwen om vervuiling en afval tegen te gaan. Het grote voordeel hiervan is ook dat de instellingen langer meegaan en op lange termijn vaak een stuk goedkoper zijn.
Het besparen van water en energie is ook een groot onderdeel van de verduurzaming. Het energieverbruik terugdringen door stadiums te voorzien van duurzame lampen en een duurzame energiebron wordt de Co2 footprint zo laag mogelijk gehouden. Het besproeien van grasvelden en schoonmaken van locaties heeft veel water nodig. Door het opvangen van regenwater en gebruikte water te recyclen kan water zo duurzaam mogelijk gebruikt worden in de wereld van sport.
Publiek transport naar grote evenementen
Een bus of een trein stoot natuurlijk een stuk minder uit tegenover een grote groep auto’s. Daarom proberen de meeste organisaties van sportevenementen zo veel mogelijk publiek transport te regelen om mensen naar een bepaalde locatie te brengen. Dit zorgt niet alleen voor minder auto’s op de weg, maar ook minder nodige ruimte voor parkeerplekken. Door gebruikt te maken van bussen en treinen kan een erg positief resultaat worden bereikt.
Tegenwoordig is het verduurzamen van ons leven erg belangrijk. Door de Co2 footprint van een club of een wedstrijd te verbeteren en te kiezen voor duurzame en slimme methodes om de clubs en organisaties zo te modificeren dat ze amper uitstoot hebben kunnen we ervoor zorgen dat de uitstoot van deze broeikasgassen en het uitputten van natuurlijke hulpbronnen een stuk wordt verminderd. Er worden nog steeds nieuwe uitvindingen gedaan om de sportwereld in Nederland zo groen mogelijk te maken!